Co je to Bubble Tea ?

Bubble Tea DěčínV Česku se můžeme setkat i s názvy bublinkový či perlivý čaj, je nápoj mnoha podob, jehož základ tvoří čaj a na dně kelímku leží tapiocové perly či jiný topping. Jeho název vznikl díky jeho přípravě, po protřepání vznikne na povrchu nápoje pěna, která připomíná bublinky. Bubble tea vznikl jako tradiční čaj s mlékem a žvýkacími kuličkami tapioca.

Trochu historie

Bubble Tea DěčínTento čajový nápoj vznikl na Taiwanu v průběhu osmdesátých let. Bubble tea se zde začal podávat na tržnicích ve stáncích s čajem. Mnoho stánkařů si chtělo vynález tohoto nápoje přivlastnit a dodnes se vlastně spekuluje, komu vděčíme za to, že si na Bubble tea můžeme pochutnávat. Historie se přiklání ke dvěma variantám: prvním možným vynálezcem Bubble tea by mohla být jistá slečna Lin Hsiu Hui, která pracovala v čajovně pana Tanga v Taichungu. Jako první přidala do čaje nasládlé perly tapioca během meetingu v roce 1988. Nápoj se zalíbil natolik, že se stal jedním z nejprodávanějších franchisingových produktů. Druhým možným místem vzniku Bubble tea je čajovna Hanlin v městě Tainan v Taiwanu, kterou vlastnil Tu Tsong-he. Ten přidával zprvu jen bílé tapioca, poté je vyměnil za tmavé jako je známe dnes. Od této doby se stal nápoj velice populárním, pouliční stánky s čajem se mění ve specializované prodejny s Bubble tea a expandují do Hong Kongu, Kanady, USA (LA, New Jersey, Hawaii) a do mnoha dalších zemí.

Základní druhy Bubble Tea

Bubble Tea DěčínZákladem každého Bubble tea je čajová složka – zelený jasmínový čaj či čaj černý. Bubble tea se pak rozlišuje podle typů, podle ingrediencí, které se do něj přidávají. Základní kategorií Bubble tea jsou FRESH Bubble tea neboli osvěžující ledové čaje s ovocnými příchutěmi. Mezi ovocnými příchutěmi najdeme ty klasické jako pomeranč, jahoda přes tropický ananas, kiwi až k exotické red guavě či marakuje. Další klasickou kategorií jsou MILKY bubble tea, vyšlehané mléčné čajové nápoje. Během let se jejich podoba rapidně proměnila a přibylo také na příchutích. Kromě typicky mléčných chutí jako vanilka, kokos či čokoláda se míchají také s ovocnými, např. papája, borůvka, meloun atd. Ne příliš často můžeme narazit také na kategorii FROZEN Bubble tea neboli ovocné ledové tříště vyrobené z ovocných džemů, ledu a čaje. Všechny suroviny, které se na výrobu Bubble tea používají jsou rostlinného původu.

Topping

Bubble Tea DěčínBubble tea dotváří až topping, který najdeme na dně kelímku. Základním a nejstarším druhem jsou perly tapioca, lehce nasládlé žvýkací kuličky velikosti perel, které se vyrábějí ze škrobu tropické rostliny maniok jedlý. Dalším druhem toppingu jsou pop boba, malé praskací kuličky s ovocnou šťávou uvnitř. Obal tvoří mořská řasa, uvnitř jsou většinou šťávy s příchutí tropického ovoce. Rozšířené je také želé jako topping. Jedná se o žvýkací kokosové želé v mnoha příchutích. V současné době se můžeme setkat i s netradičními druhy toppingů, jako například puding či bazalková semínka.

Podávání Bubble tea

Bubble Tea DěčínNa Bubble tea je také zvláštní způsob jeho servírování. Podává se v umělohmotném kelímku, který je svrchu zavařen folií. Ke každému nápoji také dostaneme extra tlusté brčko s ostrým hrotem, kterým se folie protrhne a nápoj je připraven ke konzumaci.

Maniok jedlý

Bubble Tea DěčínManiok jedlý (Manihot esculenta), známý též pod jménem cassava či yuca, či tapioca v Asii, je kulturní tropická rostlina z čeledi pryšcovité (Euphorbiaceae). Pochází z tropické Ameriky a je zahrnován mezi klíčové okopaniny. Vyznačuje se velmi atraktivním látkovým složením, jak pro výživu člověka, tak i hospodářských zvířat, a to hlavně díky přítomnosti nejenom škrobu, ale i určitého množství bílkovin. Někdy se manioku podobně jako jamům a batátům přezdívá sladké brambory.
Kořenový systém tvoří 5-10 vějířovitě rozložených kořenových hlíz, které vznikly ztloustnutím adventivních kořenů. Tyto hlízy (20–100 cm dlouhé) dorůstají válcovitého nebo vřetenovitého tvaru. Mohou vážit až 2 kg. Jejich povrch je růžový až tmavě hnědý. Stonek o obvodu 2–7 cm je tvořen ztloustlými články.
Listy manioku jsou dlouze řapíkaté a jejich čepele jsou hluboce dlanitě laločnaté. Počet laloků se pohybuje od 3 do 9. Zbarvení listů je velmi variabilní od žlutozelené až po červenou barvu. Barevnou variabilitou disponují kromě listů i květy, které bývají světle žluté nebo červené, bezkorunné, se zvonkovitým kalichem. Květenství, která vyrůstají v paždí listů, dosahují u samčích a samičích květů délky 10 cm. Plodem je asi 1,5 cm dlouhá tobolka s úzkými podélnými křídly. Ve zralosti tobolka praská a vymršťuje tak semena.
Obsahuje glykosid linamarin, který je při narušení buněk pletiva hydrolyzován enzymem linamarázou na kyanovodík. K tomuto jevu dochází nejen při vaření a krájení, ale i sušení, pečení nebo kvašení hlíz.
Podle obsahu linamarinu se rozlišují odrůdy hořké a sladké. Obě jsou jedlé a představují základní potravinovou složku pro více než 500 milionů lidí. Představují tak velmi cennou potravinu, zejména v Africe. Je to hlavně škrob, který se z hlíz získává a který se používá nejen v potravinářském a kosmetickém průmyslu, ale i při výrobě lepidel. Rovněž se využívá jako krmivo - zkrmuje se v podobě maniokové moučky hlavně prasatům, skotu, ovcím a kozám. Dále se z něj vyrábí škrobová šlichta používaná při šlichtování. Konečně, z kasavy se též připravuje i pivo a jiné alkoholické nápoje.
Maniok jedlý se pěstuje zejména v tropických oblastech. V současné době hovoříme o tropech takřka všech světadílů. Jedná se o oblasti suché - 1000 – 3000 mm srážek / rok. Minimum srážek v kombinaci s písčitými nebo písčitohlinitými půdami představuje pro maniok ideální růstové podmínky.
Nevýhodou těchto klimatických podmínek je problematické skladování. Hlízy manioku jedlého se totiž vyznačují vysokým obsahem vody, která v kombinaci s vysokou teplotou vzduchu urychluje proces kvašení a následného hnití.
  • Afrika - Kapverdy, Gambie, Sierra Leone, Guinea, Ghana, Burundi, Keňa, Madagaskar, Libérie
  • Latinská Amerika - Brazílie, Bolívie, Guyana, Dominikánská republika, Dominika
  • Jihovýchodní Asie - Laos, Filipíny, Východní Timor
  • Oceánie - Papua-Nová Guinea, Palau, Tonga, Federativní státy Mikronésie
 
 
 
 Zdroj: Wikipedie